MSB kaynakları, Atatürk'ün Kara Harp Okulu'na girişinin 126'ncı yıl dönümünü dolayısıyla Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Harp Okulu'ndaki "Atatürk ve Harbiyeli Anıtı"nda düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bakanlık kaynakları, Eurofighter tedarikine ilişkin sorular üzerine "Hava Kuvvetlerimizin harekat ihtiyacının karşılanmasına yönelik 40 adet Eurofighter Typhoon Uçağı'nın tedarik edilmesi kapsamında hazırlanan İhtiyaç Tanım Dokümanı'nın Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ve ilgili firmaya gönderildiğini, teklif beklendiğini daha önce açıklamıştık. Beklenen teklif bakanlığımıza ulaşmış olup, teklif inceleme süreci devam etmektedir" ifadelerini kullandı.MSB kaynakları, Atatürk'ün Kara Harp Okulu'na girişinin 126'ncı yıl dönümünü dolayısıyla Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Harp Okulu'ndaki "Atatürk ve Harbiyeli Anıtı"nda düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bakanlık kaynakları, Eurofighter tedarikine ilişkin sorular üzerine "Hava Kuvvetlerimizin harekat ihtiyacının karşılanmasına yönelik 40 adet Eurofighter Typhoon Uçağı'nın tedarik edilmesi kapsamında hazırlanan İhtiyaç Tanım Dokümanı'nın Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ve ilgili firmaya gönderildiğini, teklif beklendiğini daha önce açıklamıştık. Beklenen teklif bakanlığımıza ulaşmış olup, teklif inceleme süreci devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
ABD F-16'larının dünyadaki ikinci büyük filosuna sahip olan ve bugüne kadar Amerikan savaş uçakları dışında savaş uçağı kullanmayan Türkiye, ilk kez savaş uçağı alımlarını ABD'li ve Avrupalı üreticiler arasında paylaştırmayı planlıyor.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Edinilen bilgiye göre; Milli Savunma Bakanlığı, ilk etapta kapsamlı bir heyet ile İngiltere tarafından sunulan teklifi inceleyecek. Akabinde, tedarik paketindeki gerek uçak gerekse mühimmat opsiyonları üzerinde nihai kararını verecek ve gerekirse teklifin revizesini talep edecek.Türkiye, 20+20 adet şeklinde toplamda 40 adet Eurofighter Typhoon Tranche 4 savaş uçağını tedarik etmeyi planlıyor. Hava hava muharebesi için en modern Typhoon konfigürasyonu olan Tranche 4'lerin tamamı, yeni üretilecek. Ancak Ankara, eğitim faaliyetleri için bir miktar ikinci el Typhoon da tedarik edebilir. Bu ihtimal de halihazırda masada bulunuyor.Ayrıca, uçaklarla birlikte Meteor Hava Hava Füzesi tedariki de bir şart olarak Ankara tarafından Londra'ya koşulmuş durumda. Bu tedarik ilk etapta Almanya tarafından engellenirken, diplomatik girişimler sonrasında Almanya'nın satışa yönelik itirazını kaldırdığı biliniyor. Yunanistan ise Meteor Hava Hava Füzesi satışını engellemek için Fransa ve İngiltere ile birtakım temaslarda bulunsa da tarafınların Yunanistan'ın taleplerine sessiz kaldığı bilinmekte.Tedarikin toplam bedelinin, 40 adet Tranche 4 Typhoon tedariki durumunda en az 5 milyar avro olması bekleniyor.EUROFIGHTER, RAFALE'DEN İYİ
Eurofighter, teknoloji ve kapasite bağlamında çok rollü görevler icra edebilecek iyi bir uçak olarak tanımlanıyor. Servis tavanı yani çıkabildiği irtifanın F-16'dan daha iyi olduğu belirtilirken süratın yüksek olmakla birlikte hız yakıt tüketimini yani görev süresini sınırladığı ifade ediliyor. Eurofighter'ın Fransızların Rafale uçaklarına denk bir uçak olmakla birlikte manevra kabiliyeti, servis tabanı ve sürat açısından Rafale'den daha iyi olduğu belirtiliyor.
EUROFİGHTER TYPHOON'UUN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Eurofighter Typhoon, 4.5 nesil çok rollü savaş uçağı olarak tasarlanmış olup, hava üstünlüğü, taarruz ve keşif görevlerinde etkin olarak kullanılabiliyor. Yüksek manevra kabiliyeti, gelişmiş radar sistemleri ve çift motorlu yapısıyla modern savaş ortamlarında önemli bir avantaj sağlıyor.* Uzunluk: 15.96 metre* Kanat Açıklığı: 10.95 metre* Boş Ağırlık: 11.000 kg* Maksimum Kalkış Ağırlığı: 23.500 kg* Motor: 2 × Eurojet EJ200 turbofan (her biri 60 kN itki gücü)* Maksimum Hız: 2.495 km/saat (Mach 2.0)* Menzil: 2.900 km* Servis İrtifası: 19.812 metre* Silah Taşıma Kapasitesi: 9 ton (hava-hava ve hava-yer mühimmatları)